Ce este Chirurgia Dentara?

Chirurgia dentara reprezinta o procedura medicala care implica modificarea artificiala a dintilor si a oaselor maxilarului sau a mandibulei. Nevoia de chirurgie dentara o decide medicul stomatolog, in urma examenului medical, daca acesta constata ca dintele tau e distrus sau nu mai poate refacut, ai nevoie de un implant dentar sau in cazul in care ai o afectiune dentara care trebuie indepartata.

Exista cateva situatii cand ai putea avea nevoie de chirurgie dentara:

  • Maseaua de minte: dureri cauzate de maseaua de minte sau cel de-al treilea molar, face parte din ultimul set de dinti care apar diferit pentru fiecare persoana in parte. Uneori acestea apar la linia gingiei, iar datorita spatiului suficient pe osul mandibular sau maxilar se dezvolta fara probleme. Din pacate, de cele mai multe ori maselele de minte au o directie gresita de dezvoltare, ceea ce determina aparitia durerilor, umflarea gingiei sau chiar infectia tesutului din jurul acesteia. Un alt risc prezentat de aparitia lor este influentarea dintilor ”vecini”, a gingiei sau chiar aparitia unor chisturi sau tumori care pot distruge tesutul osos pe care se dezvolta. Acestea sunt motivele pentru care medicul dentist recomanda persoanelor cu aceste probleme sa aiba maselele de minte extrase.

 

  • Indepartarea leziunilor, chisturilor sau biopsia: medicii din chirurgia dentara pot lua niste mostre din tesuturi crescute anormal si le trimit catre un laborator in vederea analizarii si testarii lor pentru identificarea problemei.
  • Implanturi dentare – reprezinta o optiune pentru cei care si-au pierdut un dinte in urma unui accident sau in urma unei infectii. Implantul dentar reprezinta radacina dintelui substitut ancorat prin chirurgie dentara in osul mandibulei sau a maxilarului si are rolul de a stabiliza dintele artificial, care va fi atasat implantului. Persoanele care vor un implant dentar trebuie sa stie ca este nevoie ca osul mandibulei sau maxilarului sa aiba o anumita densitate si sa nu dezvolte infectii. Oricum, acest lucru nu inseamna ca acea persoana poate uita de practicile unei igiene orale corecte.

 

  • Chirurgia orala in repararea oaselor fetei – din cauza unor accidente, unele persoane au nevoie de chirurgie orala pentru repararea fracturilor oaselor fetei.

 

  • Pe langa aceste interventii chirurgicale, mai exista si odontectomii (extractia unui dinte crescut total sau partial in os), rezectii apicale, premolarizari, interventii chirurgicale ajutatoare protezarii.

Chirurgia dentara este un termen larg ce se refera la diferite proceduri medicale, ce implica dantura, gingiile si dintii. Implanturile si extractiile se afla printre cele mai comune intervenii chirurgicale stomatologice. Inlaturarea maselei de minte inregistreaza cel mai mare numar de operatii, ce sunt efectuate in urma unei injectii cu anestezic sau mai multe, daca va aflati in situatia in care trebuie sa scoateti toate maselele de minte.

 

De multe ori, inlaturarea maselelor de minte este asociata cu dureri, insa acestea, impreuna cu umflaturile, pot fi ameliorate prin clatirea cu solutie salina, in prima zi dupa operatie. Incercati sa renuntati la fumat cel putin o zi dupa operatie, deoarece actiunea o poate afecta, iar vindecarea sa fie intarziata. De asemenea, fumatul poate sa scada cantitatea de sange ce ajunge in gingii si astel sa le puneti in pericol. Problemele cu maselele de minte apar atunci cand maxilarele nu sunt destul de mari pentru a sustine cresterea dintilor.

 

In ce consta chirurgia dentara

 

O chirurgie dentara obisnuita consta in extractia dintilor si in tratarea anumitor boli sau a traumelor. Operatia este necesara atunci cand osul sau tesutul trebuie indepartate pentru a extrage dintele. Protetica dentara include redimensionarea dintilor, insertia implanturilor dentare sau a protezelor artificiale.

 

Cand urmeaza sa aveti orice forma de interventie chirurgicala orala, trebuie sa luati mai multe masuri de siguranta. Primul si cel mai important pas este sa fiti consultat de catre un medic stomatolog specializat in chirurgie, care va putea determina in urma radiografiilor care sunt nevoile dvs. cu exactitate. Este important ca acesta sa fie informat cu privire la istoricul medical si orice medicamente sau suplimente va administrati in prezent. Daca este nevoie de anestezie, evitati hrana si lichidele in orele recomandate de catre medic. Este important sa aveti in vedere faptul ca procedurile complicate de chirurgie dentara necesita, in unele cazuri, inclusiv zile de spitalizare. GrantDent va aduce aproape de experti in chirurgie dentara si va ofera servicii complete de ingrijire si tratare.