Ce este Endodontia Dentara?

Endodontia reprezinta specialitatea stomatologica ce se ocupa de tratarea afectiunilor pulpare. Daca in urma consultului medical stomatologul dumneavoastra hotaraste ca aveti nevoie de un tratament de canal aceasta nu este neaparat o veste rea, inseamna ca dintele dumneavoastra poate fi inca salvat. Nu trebuie sa va fie teama, tratamentul se efectueaza sub anestezie si este nedureros. Daca tratamentul endodontic se efectueaza defectuos sau prea tirziu, exista riscul aparitiilor unor complicatii.

 

Manevrele din endodontie sunt: curatarea canalelor radiculare, prepararea si conformarea mecanica a acestora si sterilizarea si obturarea. Devitalizarea unui dinte (scoaterea nervului) si este considerate singura manevra ”oarba” din cadrul terapiei stomatologice, ca urmare, presupune o deosebita atentie si indeminare din partea stomatologului.

Care sunt avantajele?

Tratamentul de canal impiedica extinderea infectiei la dintii invecinati si impiedica distrugerea dintelui unde a aparut infectia. In functie de numarul de dinti care urmeaza a fi tratati, tratamentul de canal se poate efectua in una sau mai multe sedinte. Dupa eliminarea nervului canalele vor fi obturate (sigilate), iar dintele va fi salvat. Poate sa apara in timp o colorare a dintelui in urma acestui tratament dar se poate corecta prin albire, fatetare sau prin coroane.

In ce cazuri se aplica tratamentul de canal?

 

Tratamentul de canal se aplica in cazul in care nervul dintelui este distrus ireversibil de carie sau de o trauma. In acest caz pulpa dentara se poate inflama si se mareste in volum, iar din cauza presiunii pe care aceasta o exercita asupra cavitatii pulpare, apare senzatia de durere.

 

Simptomele care apar si care indica necesitatea unui tratament de canal sunt sensibilitatea dintelui in cazul consumului de alimente prea reci sau fierbinti, durere in cazul in care mestecam pe dintele respectiv, coloratie a dintelui sau durere constanta.

 

Nu intotdeauna insa acest tratament se aplica unui dinte bolnav. In cazul in care se efectueaza lucrari protetice in care dintii invecinati folosesc ca suport si vor fi slefuiti, tratamentul de canal poate fi facut preventiv in cazul acestora pentru a evita distrugerea acestor lucrari in cazul unor infectii ulterioare care pot sa apara.

Ce inseamna si de ce am nevoie de obturatie de canal?

 

Un dinte infectat foarte grav sau unul care e afectat de carie poate fi salvat uneori prin proceduri utilizate atat de stomatologul generalist, cat si de un specialist in canale radiculare numit endodont. Extractia este intr-adevar ultima metoda la care apelam.

 

Cum stiu daca am nevoie de o obturatie de canal?

 

  • Printre elementele care indica nevoia unui tratament la nivel de canal radicular, putem mentiona:
  • Durere spontana sau pulsatii concomitent cu muscatura.
  • Sensibilitate la produsele alimentare fierbinti sau reci.
  • Carie severa sau o rana care duce la aparitia unui abces ( infectie ).

Tratamentul de canal, cunoscut si sub denumirea de endodontie, este un tratament dentar prin intermediul caruia este indepartata infectia din interiorul unui dinte si il protejeaza de viitoarele infectii. Aceasta procedura este efectuata in pulpa dintelui, care reprezinta si canalul. Canalul este sectiunea goala din interiorul dintelui care contine tesutul nervos, vasele de sange si alte celule, cunoscuta si sub numele de pulpa. Aceasta hraneste dintele, ofera umiditate si reda senzatiile de cald, rece sau de durere. Termenul de endodotie denumeste interventia din interiorul dintelui.

 

Endodontia este una dintre cele mai frecvente proceduri pentru tratarea pulpei dentare, in cazuri de infectii moderate, pana la carii severe. Dintele infectat este deschis in coroana pentru a crea acces la radacina acestuia. Infectia este indepartata, iar dupa curatare, canalul este marit astfel incat sa poate fi umplut temporar. Odata ce dintele este vindecat, este umplut permanent si tratat pentru a preveni reaparitia infectiei. De asemenea, pentru protectie suplimentare, dintele poate fi si el acoperit.

 

Ce implica tratamentul de canal

 

Medicul stomatolog face o mica gaura, prin care ajunge la tesuturile infectate pentru a le indeparta, in timp ce pacientul este sub anestezie locala. In continuare, dentistul curata, modeleaza si decontamineaza zona folosind solutii de irigare. La urma, dintele este umplut cu un material asemanator cauciucului, alaturi de care este folosit un adeziv pentru a sigila canalele. Dupa tratamentul de canal, nu veti mai simti nicio durere in acel dinte, deoarece testul nervos a fost indepartat si infectia eliminata.

Pentru ca dintele sa fie protejat dupa interventie, cea mai buna solutie este aplicarea unei coroane. Pana cand coroana sau umplerea nu este completa, pacientul nu trebuie sa mestece sau sa muste cu acel dinte. In general, tratamentul necesita o singura intalnire, dar daca exista canale curbate sau infectii mai mari, sunt necesare intalniri suplimentare. GrantDent ofera tratamente performante de ingrijire a dintilor si atentia necesara pentru a preveni aparitia altor complicatii.