Ce este implantologia?

Implantul dentar – reprezinta in fapt o radacina artificiala, din titan sau zirconiu, ce inlocuieste radacina naturala a dintelui si are ca scop crearea suportului pentru realizarea de coroane sau punti dentare, atunci cand pe arcada nu mai sunt prezenti dinti sau cand cei prezenti nu se califica pentru un tratament dentar de success.

 

Practic, implantul dentar se prezinta sub forma unui “surub”, cu un relief divers, in functie de categoria din care face parte si de producator.

 

Astazi, implantul de success si cel mai des folosit in lumea medicala dentara este reprezentat de implantul dentar din titan, osteotintegrat endo-osos (cu alte cuvinte, implantul care se insereaza complet in osul maxilar sau mandubular si in jurul caruia se formeaza substanta osoasa, os).

 

Pe langa implantul din titan, in ultimii ani, s-a remarcat folosirea pe scara din ce in ce mai larga si a implantului din zirconiu.

implant

Pasii pentru un implant dentar:

Inainte de a prezenta pasii de baza necesari in introducerea unui implant in clinica noastra, mentionam ca aceasta interventie este COMPLET nedureroasa, realizandu-se sub anestezie locala.

 

De asemenea, trebuie amintit faptul ca implantul dentar substituie si reprezinta numai radacina dintelui (!) si nu trebuie confundat cu partea estetica ce se vede la nivelul cavitatii orale (coroana sau lucrari protetice din ceramica sau zirconiu), aceasta reprezentand o alta etapa distincta de tratament.

 

1. Medicul competent in domeniul implantologiei dentare va face consultul, analiza de caz, va observa particularitatile dvs, va va explica situatia gasita si va raspunde intrebarilor dvs. Ulterior, medicul va va recomada sa faceti unele examene complementare consultatiei, precum: radiografii dentare si efectuarea de analize minime, de baza, ale sangelui (prin acestea se incerca excluderea inca din star a anumitor riscuri ce pot aparea, riscuri ce nu pot fi evidentiate la simpla consultatie si care pot contraindica implantul dentar). In cabinetul nostru, consultatia este gratuita si se face in urma unei simple programari telefonice.

2. A doua sedinta in care in urma analizei tuturor datelor se explica detaliat pacientului diagnosticul, planul de tratament (incluzand toate variantele de tratament daca este cazul) si durata tratamentului. Pacientul, in aceasta sedinta isi lamureste toate neclaritatile referitoare la tratament. Intotdeauna o buna comunicare medic-pacient este esentiala si un medic bun si competent in afara calitatilor profesionale trebuie sa aiba si rabdarea necesara pentru a raspunde absolut tuturor intrebarilor pacientului.

 

3. Inserarea propriu-zisa – pentru a se introduce implantul dentar, este necesar in prealabil crearea unei cavitati la nivel osos, maxilar sau mandibular, cavitate realizata cu ajutorul unei aparaturi specifice, freze speciale, utilizand tehinci si viteze adecvate fiecarui caz particular. Astfel, in timpul procesului de frezare in vederea realizarii cavitatii, experienta medicului este foarte importanta in reusita si succesul unui implant, deoarece se va avea in vedere nu numai traiectul cavitatii, evitarea particularitatilor anatomice, dar si mentinerea unei temperaturi locale sub 45-47 degrade Celsius, temperatura necesara pentru a nu se distruge celulele osoase (osetoblaste) prin supraincalzire.

Practica stomatologica de implant dentar necesita o buna expertiza, pentru a determina nevoia reala a unei interventii, planificarea tratamentului postoperatoriu, chirurgia propriu-zisa si restaurarea danturii – pentru un aspect sanatos si ca nou. Daca vreti, implantologia are mai mult aplecari artistice, dobandite odata cu experienta, decat catre cele stiintifice din spatele tuturor interventiilor. GrantDent va ofera informatii si consultanta din partea profesionistilor, pentru a face o alegere documentata in ceea ce priveste un implant dentar.

 

Implantologia (sau implantul dentar) este o procedura chirurgicala prin care este inlocuita radacina unui dinte. La fel ca cele inlocuite, noile radacini fixate in maxilar nu vor fi vizibile. Acestea sunt utilizate pentru asigurarea partilor vizibile ale dintilor (coroanele), puntilor sau protezelor prin mijloace sigure. Sunt confectionate din titan, un material puternic si biocompatibil, ceea ce inseamna ca nu este respins de catre organism.  Titanul si aliajele din titan sunt cele mai utilizate metale in interventiile chirurgicale de implant dentar, osos sau de inlocuire a articulatiilor, insa implantologia are cea mai mare rata de succes din punct de vedere al lipsei complicatiilor postoperatorii.

 

De ce implant dentar cu titan

 

Principala proprietate a acestui metal este aceea de a fuziona cu osul, denumita stiintific osseointegrare, care este, de asemenea, principalul scop al implantologiei. Atunci cand un dinte cade, din cauze naturale, carii sau accidente, este pierdut si osul care il sustine. Implanturile stabilizeaza osul, previne pierderea acestuia si ajuta la mentinerea formei naturale a maxilarului. Ca urmare, scheletul facial este sustinut, impreuna cu structurile tesuturilor moi – ale gingiei, obrajilor si buzelor.

Pentru a putea beneficia de implant dentar, este necesar sa fiti intr-o stare generala buna de sanatate, pentru ca acesta sa nu fie afectat. Diabetul, cancerul, fumatul, alcoolul sau orice afectiune gingivala sunt cele mai importante contradictii, despre care medicul stomatolog trebuie sa fie informat. GrantDent va ajuta sa aveti o dantura sanatoasa si sa va recapatati zambetul natural.