Ce este odontologia?

Odontologia este specialitatea stomatologica ce trateaza lezunile carioase si cele necarioase – fracturi, distrofii, leziuni de uzura dentara. Aceasta terapie de restaurare dentara este o latura a proteticii care restabileste integritatea dintilor naturali.

 

Restaurarile protetice pot fi directe – obturatiile, sau indirecte – unidentare si pluridentare (incrustatii, coroane, punti).

Procedurile de restaurare odontologica includ:

 • Obturatii metalice;
 • Obturatii fizionomice;
 • Incrustatii sau obturatii indirecte – Inlay si Onlay (coroana partiala);
 • Fatetari;
 • Coroane si punti dentare;
 • Dintele este acoperit de cel mai dur tesut din organismul uman: smaltul. Smaltul protejeaza dintele de toate agresiunile la care acesta este expus. (temperaturi scazute, temperaturi ridicate, agresiuni mecanice si fizice din timpul masticatiei, periajului)

 

 • Insa cel mai important, smaltul protejeaza dintele de agresiunea bacteriana. Aceste microorganisme sunt dusmanii cei mai de temut ai dintilor, putand determina, in final, pierderea acestora.

 

 • Din pacate, relieful dintilor si igiena precara permit dezvoltarea bacteriilor si aparitia in timp a cariilor. Cariile, la inceput mici puncte in smalt, in timp evolueaza, se maresc si se apropie de camera pulpara.
 • Aceasta evolutie poate dura in jur de un an, chiar doi, sau chiar mai mult, fara sa determine nicio simptomatologie. Insa pe masura ce caria si bacteriile se apropie de camera pulpara, apar durerile.

 

 • Durerile dentare ajung sa fie insuportabile, sunt insotite de tumefierea tesuturilor inconjuratoare (umflatura) si de multe ori, sunt acompaniate de o stare generala de rau.

 

 • De aceea, cariile trebuie tratate inainte sa determine orice fel de simptomatologie, in fazele incipiente. In clinica noastra, efectuam tratamentul cariilor prin obturatii fizionomice, cu materiale si sisteme adezive de ultima generatie.

 

Odontologia si cum apar cariile

 

Odontologia este foarte cunoscuta pentru calitatea ei extraordinara de a trata cariile, insa se ocupa, de asemenea, si de leziunile necarioase precum fracturile, distrofiile sau leziunile de uzura dentara. Odontologia se concentreaza in special pe restabilirea integritatii dintilor naturali. Cariile sunt deteriorarile permanente de pe suprafata dura a dintilor, care se dezvolta in mici deschideri sau, in cazurile grave, chiar in gauri. Acestea pot fi cauzate de mai multi factori precum bacteriile din gura, gustarile nesanatoase, bauturile zaharoase sau ingrijirea necorespunzatoare a dintilor.

 

Cariile sunt o problema la nivel mondial si pot aparea la copii, adolescenti sau chiar adulti. In cazul in care nu sunt tratate, acestea se extind si pot afecta straturi mai adanci ale dintilor. De asemenea, pot duce la dureri puternice, infectii sau pierderea dintilor. Vizitele dese la stomatolog, obiceiurile de periaj si folosirea atei dentare formeaza o protectie importanta impotriva cariilor.

 

Odontologia lupta impotriva cariilor

 

Semnele si simptomele cariilor variaza in functie locatie, cat de raspandite sunt sau stadiul lor de dezvoltare. Este posibil ca in primul stadiu sa nu aveti un simtom, dar pe masura ce degradarea avanseaza, puteti simti dureri de dinti pe care nu vi le puteti explica. Sensibilitatea dintilor atunci cand mancati sau beti ceva dulce, rece sau cald, gaurile vizibile in dinti sunt semne clare ale formarii cariilor. De aceea, sfatul GrantDent este sa faceti vizite la stomatolog inclusiv in cazul in care aveti o dantura sanatoasa, pentru a preveni aparitia eventualelor afectiuni.

 

In prima etapa a cariilor, acizii din placa indeparteaza mineralele din smaltul dur si exterior, ceea ce provoaca mici deschideri sau gauri. Cand zonele smaltului sunt uzate, bacteriile si acidul ajung la urmatorul strat al dintilor, denumit dentina. Acesta este mai moale si mai putin rezistent si comunica direct cu nervul, proces care, odata afectat, duce la aparitia sensibilitatii. Pe masura ce se dezvolta, cariile ataca pulpa, care devina umflata si iritata si mai departe apare durerea, deoarece nu exista loc pentru umflatura. Pentru a combate si a preveni aceste probleme ce se pot agrava, GrantDent iti sta la dispozitie cu cele mai eficiente servicii de odontologie.