Ce este paradontologia?

Parodontologia este specialitatea stomatologica ce include diagnosticarea, profilaxia si tratamentul bolilor care afecteaza parodontiul – tesuturile care mentin dintele pe creasta alevolara: gingie, os, ligament dento-alveolar, cement si dintele in sine. Bolile parodontale reprezinta infectiile bacteriale ale parodontiului. Acesti agenti microbieni proveniti din placa dentara ataca si distrug gingia si osul, actiune ce are ca rezultat pierderea dintelui afectat.

Bolile parodontale sunt clasificate in modul urmator:

 • Gingivopatii induse sau nu de placa bacteriana;
 • Parodontite cronice, localizate sau generalizate;
 • Parodontite agresive, localizate sau generalizate;
 • Parodontite ca manifestari ale bolilor sistemice;
 • Abcese parodontale: gingival, parodontal si pericoronar;
 • Parodontita asociata cu leziuni endodontice;
 • Boli parodontale necrotice: gingivita si parodontita ulceronecrotice;
 • Dezvoltarea sau deformarile dobandite si conditii: factori de la nivelul dintilor si a crestei edentate, factori din vecinatatea dintilor si traume ocluzale;

Procedurile parodontale includ:

 • Tratamentul infectiei acute parodontale;
 • Analiza clinica parodontala si inregistrare date;
 • Planare radiculara;
 • Alte tratamente parodontal nechirurgicale: aplicare medicamente, debridare, lavaj;
 • Tratament parodontal chirurgical: operatii cu lambou, grefe gingivale, grefe osoase, regenare tisulara, rezectie de radacina.
 • Interventii de mentinere dupa terapie parodontala.

Intrebari frecvente:

 • Ce sunt bolile parodontale?

 

Bolile pardontale sunt afectiuni ale gingiei si osului alveolar precum si ale ligamentelor ce sustin dintele in alveola. Ele sunt cauzate in principal de placa bacteriana care determina inflamatia parodontiului marginal.

 

In faza incipienta, afectiunea poarta numele de gingivita si este reversibila prin tratament adecvat si mentinerea unei igiene riguroase. Netratata, gingivita poate duce la parodontopatie (parodontoza).

 • Care sunt simptomele bolilor parodontale?

 

Printre semnele alarmante se numara: gingii rosii si sensibile, ce sangereaza la periaj si masticatie; usoara mancarime gingivala; dureri usoare, suportabile, la periaj si in timpul masticatiei unor alimente dure sau fierbinti.

 

Deoarece manifestarile clinice sunt reduse ca intensitate si intermitente, ele sunt de obicei tolerate de majoritatea pacientilor.

 • Ce este parodontopatia?

 

Parodontopatia este, impreuna cu caria dentara, una dintre cauzele principale care duc la pierderea dintilor. Parodontopatia este o boala a parodontiului, tesutul de sustinere a dintelui in alveola osoasa.

 

Astfel, putem intalni dinti aparent sanatosi, fara carii, care sunt mobile si care uneori necesita extractia. Daca aveti gingii umflate, rosii violacee, care sangereaza usor, ar fi indicat sa consultati un medic stomatolog.

 • Cum putem preveni parodontoza?

 

Periajul dentar corect, precum si prezentarea la controlul periodic stomatologic din 6 in 6 luni sunt modalitati elementare, dar foarte eficiente de prevenire a aparitiei bolii parodontale.

 

Periajul dentar trebuie executat de 2 ori pe zi. De asemenea, e foarte importanta tehnica de periaj pentru ca un periaj incorect poate deveni chiar nociv. De aceea, adresati-va unui medic stomatolog care va poate explica o modalitate corecta de periaj.

Paradontologia este ramura stomatologie care se ocupa de tesuturile dure si moi, ce au rolul de a sustine dintii si a le mentine pozitia fixa in maxilar. Acest aparat, cunoscut si ca parodontiu, indeplineste diferite functii: ataseaza dintii de maxilar, actioneaza ca amortizor in timpul muscarii si mestecarii – in acest fel prevenind deteriorarea dintilor cauzata de fortele aplicate, iar pozitia mentiunuta fixa ajuta dintii sa lucreze eficient in timpul mestecarii.

 

Parodontiul este format din mai multe structuri componente care lucreaza impreuna. Priza dintelui este situata in partea superioara sau inferioara a mandibulei, unde acesta este pozitionat. Sub gingii, radacinile de sustinere, care nu sunt vizibile intr-o dantura sanatoasa, se extind in priza dintelui si sunt acoperite un strat de ciment dentar. Extinderea dintre radacini si priza osoasa este compusa dintr-un aranjament complex de fibre foarte mici, cunoscut sub numele de ligament parodontal. Partile parodontiului formate din tesuturi vii sunt capabile sa se adapteze la schimbari si sa faca modificari in forma si grosime, pentru a mentine pozitia dintilor stabila.

 

Importanta Parodontologiei

 

Cavitatea bucala poate oglindi starea generala a corpului. In special starea parodontala care spune mai mult decat ce se intampla local in gingii. Desi parodontita este declansata de acumularea placii pe dinti, bolile care afecteaza restul corpului, denumite boli sistemice, pot slabi structurile de sustinere ale dintilor.

 

De asemenea, semnele unei afectiuni grave pot fi recunoscute la un simplu control stomatologic, inainte de a aparea in alta parte a corpului. Prin urmare, in acest fel pot fi detectate boli generale precum diabetul, sau boli ale sangelui, dupa o vizita la stomatolog. Prin urmare, asocierea cu sanatatea generala a corpului si intercalarea cu alte ramuri medicale transforma parodontologia intr-o disciplina extrem de importanta. Nevoile parodontale pot fi gestionate in paralel de catre medicul generalist si parodontist, atunci cand pacientii prezinta niveluri severe ale bolii. La GrantDent veti avea parte de ingrijire atenta din partea medicilor concentrati pe tratarea si prevenirea problemelor de care se ocupa parodontologia.