Ce este profilaxia?

Profilaxia stomatologica – terapiile de prevenire a bolilor – reprezinta baza ingrijirii dintilor, si un mijloc de a evita multe dintre neplacerile ce tin de sfera dentara.

 

Beneficiile profilaxiei sunt de ordin medical, dar si estetic – prin indepartarea tartrului si a bacteriilor de la nivelul danturii se va spori comfortul general in cavitatea orala, aspectul estetic se va imbunatati si vom scapa de respiratia urat mirositoare.

 

In afara interventiilor stomatologice solicitate din motive medicale, profilaxia este recomandata periodic, la fiecare 6 luni.

Procedurile stomatologice de profilaxie includ:

  • Instructaj de igiena orala – tehnici de periaj, folosirea atei dentare si a periutelor interdentare;
  • Sigilare santuri si fosete;
  • Aplicare de agenti desensibilizanti pe dentina;
  • Mentinatoare de spatiu.
  • Indepartarea placii bacteriene si a petelor;
  • Detartraj supragingival si subgingival;
  • Fluorizare topica;
  • Consiliere nutritionala pentru controlul afectiunilor dentare;

Profilaxia si tratamentele de prevenire

 

Profilaxia este un tratament de ingrijire a dintilor ce implica o procedura efectuata pentru curatarea completa a dintilor. Aceasta este importanta pentru combaterea bolilor parondontale si a gingivitei. Cele doua apar in momentul in care bacteriile se colonizeaza pe tesutul gingival. Coloniile bacteriene duc la inflamatii si iritatii grave, care mai departe produc un o reactie inflamatoare in organism. Ca urmare, organismul incepe sa distruga sistematic gingia si tesutul osos, provocand deplasarea, instabilitatea sau caderea completa a dintilor. Bacteriile ce patrund prin gingii pot ajunge in fluxul sanguin si sa infecteze alte parti ale corpului.

 

Avantajele profilaxiei

 

Tartrul si acumularea placii, deasupra sau pe linia gingiilor, pot cauza probleme parodontale, daca nu sunt tratate. Ingrijirea zilnica, tehnicile de periaj sau folosirea atei dentare nu sunt suficiente pentru a elimina bacateriile, de aceea aveti nevoie de o vizita la medicul stomatolog pentru a le depista si trata. Estetica este un alt avantaj important, deoarece petele va pot impiedica sa mai zambiti sau sa radeti cu gura larg deschisa. Profilaxia va scapa de petele inestetice si va readuce bucuria de a zambi. Bolilele parodontale sunt adesea legate si de problemele cu respiratia. Acestea sunt cauzate de adunarea unor particule putrede sub linia gingiilor. Indepartarea placii si a bacateriilor imbunatateste vizibil respiratia si atenueaza iritatia.

 

Multe probleme de sanatate pot fi depistate mai intai de catre medicul stomatolog. Profilaxia implica o examinare minutioasa a intregii cavitati orale, iar stomatologul poate evalua riscul de parodontita si sa constate semne ale altor probleme mai grave precum diabetul. In acelasi timp, poate oferi sfaturi pentru modificarea regimului alimentar si ale obiceiurile de ingrijire. Profilaxia poate fi efectuata in timpul unei vizite dentare regulate si este recomandata de catre toti medicii stomatologi. GrantDent ofera servicii prin care dinti dvs. sa isi pastreze sau sa isi recapete stralucirea si sa aveti o dantura perfect sanatoasa.