Ce este Protetica Dentara?

Protetica dentara este o ramura importanta a stomatologiei care se ocupa cu restaurarea morfo-functionala a arcadelor dentare intrerupte prin brese edentate. “Lucrarile dentare”, asa cum sunt cunoscute de pacienti, inlocuiesc un anumit numar de dinti absenti, de la o unitate dentara la intreaga arcada. Putem vorbi deci de restaurari protetice fixe, care se sprijina pe dintii vecini bresei edentate care au fost preparati anterior sau restaurari protetice mobile si mobilizabile.

Care este cel mai bun material? Cum alegem si ce tip de lucrare este cel mai recomandat?

  • Coroanele din ceramica (portelan) pe suport de zirconiu au aparut relativ recent in stomatologie. Prin proprietatile sale zirconiul este biocompatibil (tolerat de organismul uman), nu corodeaza, este alb ca si culoarea dintilor deci se va obtine o estetica excelenta, este foarte rezistent, nu este conductor termic, se prelucreaza computerizat deci riscul de erori este eliminat. Desi sunt o descoperire recenta tind sa ia locul coroanelor metalo-ceramice tocmai datorita acestui lucru si anume eliminarea metalului de la nivelul cavitatii orale cat si proprietatilor estetice deosebite.

 

  • Coroanele din ceramica pe suport metalic (Cr-Ni, Cr-Co) sunt cele mai folosite in clinicile stomatologice din Romania datorita proprietatilor dar si costului mai accesibil pacientilor. Suportul metalic este integral acoperit de ceramica, nu exista diferente intre restaurarea protetica si dintii naturali restanti, mai mult se pot face diferite “artificii” pentru a se obtine o culoare individualizata si eventuale pigmentari pentru a obtine un aspect cat mai natural.
  • Coroanele din ceramica pe metale nobile (Au-Pt, Au-Pd) sunt de asemenea utilizate frecvent in stomatologie. Fatetele din ceramica realizate in laborator sunt aplicate pe dintii frontali pentru a rezolva in general problemele estetice cum ar fi coloratiile severe, malformatiile, inchiderea spatiilor interdentare inestetice, fara a fi nevoie de preparatia intregului dinte cum se intampla in cazul unei coroane.

 

  • Reconstituirea corono-radiculara (pivotul) este un dispozitiv metalic realizat in laborator sau pivot din fibra de sticla, indicat in cazul dintilor cu distructie mare coronara pentru a asigura sprijinul viitoarei coroane de acoperire.

 

  • Protezele dentare scheletate si acrilice, partiale sau totale se indica in cazul arcadelor dentare cu dinti restanti putini la numar sau edentate complet cand nu mai exista posibilitatea realizarii restaurarilor fixe. Acestea se pot sprijini numai pe suportul muco-osos (gingie si os).

Replicile artificiale ale dintilor naturali sunt folosite pentru a-i inlocui pe cei lipsa sau deteriorati. Printre acestea se numara coroanele, puntile dentare, protezele, protezele partiale si implanturile dentare. Coroanele au rolul de a repara deteriorarea individuala a dintilor. Acestea inlocuiesc structura originala, pierduta prin deteriorare sau vatamare, protejeaza partea ramasa si restabilesc forma si functia dintelui. Puntile si protezele completeaza un spatiu din maxilar lasat de un dinte si restabilesc functia maxilarului.

 

Protetica include de asemenea incrustatia dentara care seamana cu o umplere, deoarece umple spatiul ramas dupa ce portiunea descompusa a unui dinte este indepartata. Diferenta dintre umplere si incrustatie este ca cea din urma este modelata si apoi cimentata in locul unde este nevoie. Dupa ce cariile sunt indepartate, iar peretii cavitatilor prind forma, medicul stomatolog realizeaza un model din ceara al spatiului. In final, incrustatia este sigilata cu ciment dentar. Protetica are ca scop reconstructia danturii intr-un mod functional, dar in acelasi timp se ingrijeste si de estetica, iar serviciile GrantDent exact pe aceste aspecte se concentreaza.

 

Materiale folosite pentru protetica

 

Coroana protetica este necesara atunci cand apare o crapatura sau intreaga structura a dintelui este pusa in pericol din cauza structurii slabe, descompunerii sau fragilitatii unui canal. Coroana protetica poate acoperi, de asemenea, implanturile dentare, atunci cand este montata o punte. In prezent, coroanele au un rol foarte mic din punct de vedere estetic, deoarece necesita tehnici dentare dificil de realizat. Optiunile precum albirea, lipirea sau furnirurile sunt mai rapide si mai putin radicale.

 

Puntile completeaza spatiile goale lasate de catre dintii cazuti si ofera o suprafata stabila pentru mestecare. In cazul in care golul nu este umplut, ceilalti dinit sunt afecatati, ceea ce provoaca in unele cazuri dureri ale maxilarului. Pe masura ce dintii se misca, sunt mai greu de curatat si in concluzie creste riscul de aparitie a cariilor, bolilor gingivale sau de pierdere a dintilor ramasi. La GrantDent oferim servicii de tratare si prevenire pentru toate afectiunile gingivale, pentru ca dvs. sa va pastrati un zambet curat si sanatos.