Tratamentul de canal – salvarea dintelui de la extracție

Ce este endodonția dentară?

Tratamentul de canal, cunoscut și sub denumirea de endodonție, este un tratament dentar prin intermediul căruia este curățată infecția din interiorul unui dinte. Această procedură este efectuată în pulpa dintelui care reprezintă și canalul. Acesta este secțiunea goală din interiorul dintelui care conține țesutul nervos, vase de sânge si alte celule, cunoscută și sub numele de pulpă. Termenul de endodoție reprezintă intervenția din interiorul dintelui.

 

Când este necesar un tratament de canal?

Tratamentul de canal se aplică în cazul în care nervul dintelui este distrus ireversibil de carie sau de o traumă. În acest caz pulpa dentară se poate inflama sau mări în volum, iar din cauza presiunii pe care aceasta o exercită asupra cavității pulpare, apare senzația de durere.

Simptomele care apar și care indică necesitatea unui tratament de canal sunt sensibilitatea dintelui în cazul consumului de alimente reci sau fierbinți, durere în cazul în care mestecam pe dintele respectiv, colorație a dintelui sau durere constantă.

Nu întotdeauna acest tratament se aplică unui dinte bolnav. În cazul în care se efectuează lucrări protetice în care dinții învecinați folosesc ca suport si vor fi șlefuiți, tratamentul de canal poate fi făcut preventiv pentru a evita distrugerea lucrării în cazul unor infecții ulterioare care pot apărea.

 

Cum știu dacă am nevoie de obturație de canal?

 

Printre elementele care indică nevoia unui tratament la nivel de canal radicular putem menționa:

  • Durere spontană sau pulsații concomitent cu mușcătura
  • Sensibilitate la produsele alimentare fierbinți sau reci
  • Carie severă sau rană care duce la apariția unui abces (infecție).

 

Ce implică tratamentul de canal?

 Un dinte infectat foarte grav poate fi salvat uneori prin proceduri realizate atât de medicul stomatolog generalist, cât și de un specialist și anume un endodont.

Dacă în urma consultului medical stomatologul hotărăște că este necesar un tratament de canal, înseamnă că dintele dvs. poate fi încă salvat. Pentru realizarea acestuia, stomatologul va urma o serie de pași:

 

  1. Procedura va începe prin realizarea unei găuri mici prin care se poate ajunge la țesuturile infectate cu scopul de a le îndepărta.
  2. În continuare, dentistul va curăța, modela și decontamina zona cu ajutorul soluțiilor de irigare.
  3. La final, dintele este umplut cu un material special, alături de un adeziv pentru a sigila canalele. În urma tratamentului de canal nu veți mai simți nicio presiune a dintelui deoarece țesutul nervos a fost îndepărtat, iar infecția eliminată.
  4. Pentru ca dintele să fie protejat după intervenție este necesară aplicarea unei coroane dentare. Până când coroana sau umplerea nu este completă, pacientul nu trebuie să mestece sau să muște cu acel dinte. În general, tratamentul de canal se realizează într-o singură ședință, dar în cazul unor canale curbate cu infecții mai mari sunt necesare ședințe suplimentare.

 

Care sunt avantajele tratamentului de canal?

 

Tratamentul de canal împiedică extinderea infecției la dinții învecinați, dar și distrugerea dintelui unde a apărut infecția. O dată cu eliminarea nervului canalele vor fi obturate (sigilate), iar dintele va fi salvat. Este posibil ca în timp să apară o colorare a dintelui, dar se poate corecta prin albire, fațetare sau prin coroane.

 

Grant Dent vă oferă tratamente performante de îngrijire dentare alături de atenția necesară pentru a preveni apariția altor complicații!

Articole similare