Ce este Acidul Hialuronic?

Acidul Hialuronic este o substanţă produsă în mod natural de organism cunoscut şi sub numele de hialuronan, acest acid se regăseşte mai ales în articulaţii, în zona ochilor şi la nivelul pielii. Din păcate, odată cu înaintarea în vârstă, producţia de acid hialuronic scade. Consecinţa? Apar ridurile, pielea se lasă şi se usucă.

 

Rolul acidului hialuronic este să transporte nutrienţii către celule, să le purifice de toxine, acţionând ca un lubrifiant. Mai mult, acesta reţine cantităţi mari de apă, de 100 de ori volumul propriu, şi tocmai de aceea este considerat un ingredient premium pentru hidratarea tisulară. De asemenea, acesta sporeşte elasticitatea pielii şi creşte cu până la 96% fermitatea acesteia.

 

Ce se poate trata cu ajutorul acidului hialuronic?

 

Cu ajutorul acidului hialuronic vei putea reda volum şi contur buzelor, trata cearcănele, ridurile şi pielea de pe faţă şi gât, dar şi reda rotunjime pomeţilor şi hidratare decolteului, mâinilor sau gâtului.

Durata procedurii

O sesiune durează între 10 și 30 de minute, depinde de caz. Efectul acidului hialuronic este vizibil imediat. La sfârșitul sesiunii, ridurile dvs. au dispărut deja, dar rezultatul final este optim la 10 zile după procedură. Acesta este timpul necesar organismului pentru a asimila pe deplin acidul.

 

Rezultatele sunt diferite de la o persoană la alta, în funcție de vârstă, de zona tratată, indiferent dacă sunteți sau nu fumător sau în funcție de gradul de expunere la soare.

Acid hialuronic: cum functioneaza?

Introdus în ţesuturi, acidul hialuronic are proprietatea  de a atrage apa şi de a stimula producerea de colagen, neproducând reacţii alergice. Pentru a fi mai durabil în timp, el este supus unui process de cross-linkare care-l stabilizează, iar pentru a scădea durerea la injectare i se adaugă lidocaină cu efect anestezic.

 

Rezultatele injecţiilor cu acid hialuronic în scop estetic au o durată de aproximativ un an, însă există şi posibilitatea ca organismul să degradeze această substanţă mai repede.

De ce este acidul hialuronic un ingredient-minune pentru piele?

1. În primul rând acidul hialuronic estompează ridurile. În piele, acesta umple golurile dintre fibrele de colagen şi elastină, creând astfel aparenţa unei „saltele”, în care fibrele de colagen şi elastină reprezintă „arcurile sau spiralele de susţinere”, iar acidul hialuronic reprezintă „spuma poliuretanică” care nu permite arcurilor să se îndrepte – întindă.

 

2.  În al doilea rând, acidul hialuronic stimulează sinteza de colagen. Colagenul susţine tendoanele, pielea şi cartilajul, iar cantitatea optimă de colagen în structurile enumerate contribuie la menţinerea fermităţii şi supleţei pielii. Dacă vom asigura o

cantitate optimă de acid hialuronic în organism, atunci vom determina şi menţine şi o cantitate optimă de colagen în ţesuturi, ajutând astfel la sporirea efectului antiaging.

 

3. Nu în ultimul rând, acidul hialuronic conferă luminozitate pielii, asigurând un look fresh, ceea ce toate doamnele îşi doresc indiferent de vârstă. Sub stratul exterior, pielea arată ca un burete. Cu cât spaţiile goale dintre colagen şi fibrele de elastină sunt mai bine acoperite cu acid hialuronic, cu atât pielea va arată mai luminoasă şi mai odihnită. Toate acestea se întâmplă datorită faptului că acidul reţine apă şi creşte nivelul de hidratare.

Contraindicatii si efecte secundare
  • Femeile însărcinate şi cele care alăptează trebuie să evite injecţiile cu acid hialuronic.

 

  • De asemenea, tratamentul cu acid hialuronic nu este recomandat persoanelor cu boli autoimune, diabet sau tulburări ale sistemului imunitar.

 

  • În cazul în care urmezi un tratament cu anticoagulante sau antiinflamatoare, dar şi dacă eşti alergică la substanţele din compoziţia injecţiei, nu sunt indicate injecţiile cu acid hialuronic.
  • Chiar dacă este un procedeu minim invaziv, injectarea cu acid hialuronic poate avea diverse efecte secundare, precum vânătă, roşeaţă şi umflături, care dispar însă în termen de 1-3 zile.

 

  • Pentru a preveni reacţiile, se recomandă evitarea anumitor medicamente cu o săptămână înainte de procedură, precum antiinflamatoarele, aspirina sau anticoagulantele.

 

  • După intervenţie, se vor evita câteva zile duşurile fierbinti, sauna, solarul şi masajul zonei injectate.