Profilaxie

Ce este Profilaxia Dentară?

Profilaxia dentară implică o serie de proceduri preventive efectuate de către un stomatolog pentru a menține sănătatea orală și pentru a preveni problemele dentare și gingivale.Printre aceste proceduri se numără: curățarea dinților, periajul și folosirea aței dentare, fluorizarea dinților și instruirea pacienților în privința igienei dentare adecvate.

Curățarea dentară constă în îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului de pe suprafața dinților și a gingiilor. Acest proces este realizat prin utilizarea unui instrument special numit scaler, care îndepărtează placa și tartrul de pe suprafața dinților. Această procedură poate fi efectuată la nivelul suprafețelor dentare și subgingivale, unde se acumulează mai mult tartru.

Periajul și folosirea aței dentare sunt esențiale pentru prevenirea formării plăcii dentare și a cariilor dentare. Acestea îndepărtează resturile alimentare și bacteriile care se acumulează pe suprafața dinților și între aceștia.

Fluorizarea dentară este o procedură care ajută la prevenirea cariilor dentare prin întărirea smalțului dentar. Fluorul este un mineral care se găsește în mod natural în apa potabilă și în unele alimente, dar care poate fi aplicat și pe suprafața dinților prin utilizarea unui gel sau a unei soluții.

Instruirea pacienților în privința igienei dentare adecvate este, de asemenea, importantă pentru prevenirea problemelor dentare. Stomatologii oferă sfaturi și instrucțiuni privind tehnica de periaj, utilizarea aței dentare și a altor instrumente de igienă orală și recomandări privind dieta și stilul de viață care pot afecta sănătatea orală.

Profilaxia dentară este importantă pentru menținerea sănătății orale și prevenirea problemelor dentare și gingivale. Este recomandat să se efectueze o curățare profesională a dinților la fiecare 6 luni și să se efectueze o igienă orală adecvată acasă pentru a preveni problemele dentare.