Primii pași în chirurgie dentară

Ce este chirurgia dentară?

 Chirurgia dentară reprezintă o procedură medicală care implică modificarea artificială a dinților și a oaselor maxilarului sau mandibulei.

Implanturile și extracțiile se află printre cele mai comune intervenții chirurgicale stomatologice. În urma examenului medical, stomatolog va decide dacă este necesară o procedură chirurgicală și care este cel mai potrivit tratament pentru pacient.

 

Când este necesară o procedură chirurgicală?

 

  1. Extracția măselei de minte este una dintre cele mai frecvente intervenții realizate în clinicile de stomatologie. Durerile care trag un semnal de alarmă și care necesită consultul unui medic specialist sunt localizate pe linia gingiei, unde din cauza spațiului insuficient, molarii nu au spațiu pentru a se dezvolta sau au o direcție greșită. De cele mai multe ori, înlăturarea măselelor de minte este asociată cu dureri sau inflamări puternice, însă acestea pot fi ameliorate prin clătirea cu soluție salină încă de la prima zi după intervenție. Pentru a asigura eficiența procedurii, este necesar ca pacientul să nu consume alimente fierbinți și să renunțe la fumat cel puțin o zi după operație pentru nu afecta procesul de vindecare.
  2. Îndepărtarea leziunilor, chisturilor sau biopsia fac parte din procedurile care necesită chirurgie dentară. Astfel, medicul specialist poate preleva probe din țesuturile crescute anormal pentru a le trimite către laborator cu scopul de a identifica originea problemelor dentare ale pacientului.
  3. Implantul dentar este o opțiune preferată de către pacienții care și-au pierdut unul sau mai mulți dinți. Acesta reprezintă rădăcina dintelui substitut ancorat în osul mandibulei sau maxilarului, cu rolul de a stabiliza dintele artificial care va fi atașat implantului. Pentru a asigura succesul tratamentului, este necesar ca osul mandibulei sau al maxilarului să aibă o anumită densitate și să nu dezvolte infecții.
  4. Chirurgia orală în repararea oaselor este o procedură necesară în cazul unor accidente pentru a repara fracturile osoase ale feței.
  5. Pe lângă aceste intervenții, chirurgia dentară este folosită și în cazul odontectomiilor (extracția unui dinte crescut total sau parțial în os), rezecții apicale, premolarizări sau intervenții chirurgicale ajutătoare protezării.

În cazul în care urmează să aveți orice formă de intervenție chirurgicală orală, trebuie să aveți în vedere o serie de măsuri de siguranță. Primul și cel mai important pas este să fiți consultat de către un medic stomatolog specializat în chirurgie care poate determina în urma radiografiilor care este procedura de care aveți nevoie. Este important ca acesta să fie informat cu privire la istoricul dvs. medical, dar și dacă urmați un tratament medicamentos. Dacă este nevoie de anestezie, evitați hrana și lichidele în orele recomandate de către medic.

 

Grant Dent vă aduce aproape experții în chirurgie dentară pentru servicii complete de îngrijire și tratare!

Articole similare