Transformarea zâmbetului tău – totul despre ortodonție

Ortodonția este specializarea stomatologiei care se ocupă de corectarea poziției necorespunzătoare a dinților. Supraaglomerarea acestora sau alinierea greșită a maxilarului sunt probleme care pot provoca dificultăți în timpul mâncatului sau vorbitului, dar care pot fi tratate și corectate prin intermediul acestei intervenții. Tratamentul ortodontic ne poate ajuta să obținem nu doar un zâmbet de invidiat,  ci și o sănătate a gingiilor și articulațiilor temporo-mandibulare, rezultând o calitate a vieții mai bună pentru pacienții de vârste diferite.

 

Malocluzia, alinierea incorecta a dinților, poate aparea din naștere sau pe parcursul viețiii, în urma accidentelor sau obiceiurilor ce pot provoca aceste incorectitudini, precum cel al bebelușilor care își bagă degetul în gură. Indiferent de problemă, pentru a asigura sănătatea orală pe termen lung este necesară o intervenție rapidă.

 

La ce ajută tratamentul ortodontic?

 

            Poziția necorespunzătoare a danturii poate conduce cu ușurință la apariția cariilor sau gingivitei. Astfel, dinții vor fi mai greu de curățat, igiena orală va fi ineficientă, iar sănătatea orală va avea o stare precară. Cu ajutorul unui aparat dentar vom reuși să închidem golurile apărute între dinți și să creăm o aliniere corespunzătoare a maxilarului, și bineînțeles, vor apărea îmbunătățiri semnificative a funcțiilor orale precum mâncatul sau vorbitul.

 

Cum se stabilește necesitatea unui tratament ortodontic?

 

Medicul stomatolog stabilește nevoia de ortodonție în urma analizei istoricului medical, a modelului fidel al danturii sau a radiografiilor. Tratamentul ortodontic este personalizat pentru fiecare pacient, în funcție de nevoile stomatologice.

 

 

 

Sursă: Grant Dent

 

Care sunt aspectele analizate de medicul ortodont?

 

În cadrul consultației, medicul va trebui să:

  • recunoască diferitele caracteristici ale malocluziei și modificările dento-faciale existente;
  • definească natura problemei, incluzând pe cât posibil și cauza;
  • stabilească un plan de tratament corect individualizat pentru fiecare pacient;
  • explice pacientului planul de tratament încât acesta să aleagă varianta pe care și-o dorește.

 

Sursă: Grant Dent

 

Care sunt pașii pentru tratamentul ortodontic?

 

  1. În cadrul consultației primare vor fi prezentate în ansamblu variantele de tratament și se va alege momentul optim pentru a începe tratamentul. În continuare, medicul va prescrie investigațiile necesare (de obicei ortopantomogramă, teleradiografie de profil, fotografii de diagnostic ortodontic) și amprentarea arcadelor dentare pentru model de studiu.
  2. În a doua ședință, pe baza tuturor analizelor se va explica detaliat diagnosticul, planul de tratament (incluzând toate variantele de tratament) și durata acestuia. Tot aceasta este momentul în care medicul îi va oferi pacientului toate răspunsurile privind neclaritățile față de această procedură. Este esențial ca relația dintre medic și pacient să fie una bazată pe încredere și comunicare constantă pentru a opțiune un rezultat de succes.

 

La Grant Dent punem accentul pe soluții performante de vindecare, tratare și îmbunătățire a problemelor și afecțiunilor de natură dentară.

Articole similare