Ce este ortodontia?

Ortodontia este specialitatea care se ocupa cu studiul si tratamentul anomaliilor dento-maxilare ce pot fi rezultatul inghesuirilor/spatierilor dentare, discrepantei de marime dintre maxilar si mandibula sau a unor multipli alti factori. (dinti supranumerari etc.)

 

Tratamentul ortodontic ne poate ajuta sa obtinem nu doar un zambet hollywoodian perfect ci si o sanatate a gingiilor mai buna, sanatate a articulatiei temporo-mandibulare rezultand o calitate a vietii mai buna pentru pacientii de varste diferite.

 

Un bun ortodont trebuie sa :

 

  • recunoasca diferitele caracteristici ale malocluziei si modificarile dento-faciale existente;
  • defineasca natura problemei, incluzand pe cat posibil si cauza;
  • stabileasca un plan de tratament corect individualizat pentru fiecare pacient;
  • sa poata explica pacientului planul de tratament pe intelesul lui astfel incat el sa poata alege intre diferitele variante de tratament;

Before

After

Care sunt pasii de urmat daca observam necesitatea sau ne punem problema ca avem nevoie de aparat dentar:

  • Consultatia primara cu medicul ortodont cand va vor fi prezentate in ansamblu variantele de tratament si va spune daca este momentul optim pentru a incepe tratamentul ortodontic; medicul afla de la pacient ce anume il deranjeaza (dintii strambi, dureri articulare, musculare) si care sunt asteptarile de la tratamentul ortodontic. Se prescriu investigatiile necesare (de obicei ortopantomograma, teleradiografie de profil, fotografii de diagnostic ortodontic) si se amprenteaza arcadele dentare pentru a avea modele de studiu.
  • A doua sedinta in care in urma analizei tuturor datelor se explica detaliat pacientului diagnosticul si planul de tratament (incluzand toate variantele de tratament daca este cazul), durata tratamentului. Pacientul in aceasta sedinta isi lamureste toate neclaritatile referitoare la tratament. Intotdeauna o buna comunicare medic-pacient este esentiala si un medic bun si competent in afara calitatilor profesionale trebuie sa aiba si rabdarea necesara pentru a raspunde absolut tuturor intrebarilor pacientului.

Ortodontia este o ramura a stomatologiei care se ocupa de corectarea pozitiei necorespunzatoare a dintilor. Supraaglomerarea dintilor, dintii strambi, alinierea gresita a maxilarului, ceea ce poate provoca probleme la in timpul mancatului sau vorbitului, pot fi tratate si corectate prin intermediul acestei interventii. Ortodontia (sau aparatul dentar) este un tratament recomandat pentru schimbarea lenta a pozitionarii dintilor, astfel acestia fiind intdreptati si aliniati. De asemenea, pot apela la ortodontie si persoanele care doresc sa aiba un zambet mai cuceritor. GrantDent ofera solutii optime si controale prealabile pentru a stabili cu exactitate nevoia unui aparat dentar.

 

Malocluzia, alinierea incorecta a dintilor, poate aparea din nastere sau pe parcursul vietii, in urma accidentelor sau obiceiurilor ce pot provoca aceste incorectitudini, precum cel al bebelusilor care isi baga degetul in gura. Indiferent de problema, important este sa o tratati rapid, deoarece malocluzia poate afecta sanatatea orala pe termen lung. Motiv pentru care veti vedea ca procentul copiilor si adolescentilor ce poarta aparant dentar este mai mare decat cel al pacientilor din prima perioada adulta.

 

Aparat dentar pentru o dantura corecta

 

Ortodontia este importanta deoarece dintii nealiniati sau pozitionarea necorespunzatoare pot conduce cu usurinta la carii sau gingivita. Astfel, dintii vor fi mai greu de curatat, igiena orala va fi una slaba si in consecinta sanatatea orala va avea o stare precara. Principalele beneficii ale purtarii unui aparat dentar sunt inchiderea golurilor dintre dinti, alinierea corespunzatoare a maxilarului cu dintii, indreptarea dintilor strambi si, bineinteles, imbunatatirea functiilor orale precum mancatul sau vorbitul.

 

Medicii stomatologi stabilesc nevoia de ortodontie in urma analizei istoricului medical, a modelului fidel al danturii dvs. sau a radiografiilor. In cazul in care vi se recomanda purtarea unui aparat dentar, va fi dezvoltat special pentru dvs. un plan de tratament, potrivit nevoilor stomatologice pe care le aveti. La GrantDent punem accentul pe solutii performante de vindecare, tratare si imbunatatire a problemelor si afectiunilor de natura dentara.