Protetica dentară

Ce este protetica dentară?

 

Protetica dentară este ramura stomatologiei care are ca scop principal restaurarea morfo-funcțională a arcadelor dentare întrerupte prin breșe dentare. Cunoscute de către pacienți sub denumirea de ,,lucrări dentare” acestea au rolul de a înlocui dinții absenți de la unitatea dentară la întreaga arcadă. Putem vorbi atât de restaurări proteice fixe, care se sprijină pe dinții vecini breșei edentate, cât și de restaurări proteice mobile și mobilizabile.

 

Protetica include de asemenea și incrustația dentară care presupune umplerea spațiului rămas după ce porțiunea descompusă a unui dinte este îndepărtată. Diferența dintre umplere și incrustație este că cea din urmă necesită modelare și apoi cimentare. După ce cariile sunt îndepărtate, iar pereții cavității prind formă, medicul stomatolog realizează un model din ceară al spațiului. În final, incrustația este sigilată cu ciment dentar. Pe lângă redarea funcționalității danturii, protetica se îngrijește și de partea estetică pentru a obține un zâmbet exact așa cum pacientul își dorește.

 

 

Ce presupune protetica dentară?

 

Cu ajutorul unor replici artificiale, precum implanturile, coroanele sau punțile dentare, dinții lipsă sau deteriorați sunt înlocuiți.

 

Coroanele dentare au rolul de a repara deteriorarea individuală a dinților, prin înlocuirea structurii originale a dintelui care a fost deteriorată.

Acestea sunt recomandate în cazurile în care apare o crăpătura sau întreaga structură a dintelui este pusă în pericol din cauza descompunerii sau fragilității unui canal. Coroana protetică poate acoperi, de asemenea, implanturile dentare atunci când este montată o punte. Astfel, forma și funcția dintelui este protejată și restabilită.

 

La rândul lor, punțile dentare completează spațiile goale lăsate de către dinții căzuți și oferă o suprafață stabilă pentru mestecare. În cazul în care golul nu este umplut, ceilalți dinți sunt afectați, ceea ce provoacă în unele cazuri dureri ale maxilarului. Pe măsura ce dinții se mișcă sunt mai greu de curățat ceea ce duce la creșterea riscului de apariție a cariilor, bolilor gingivale sau de pierdere a dinților rămași.

 

Ce materiale se folosesc în protetica dentară?

 

  • Coroanele de ceramică (porțelan) pe suport de zirconiu au apărut relativ recent în domeniul medicinei dentare. Prin proprietățile sale, zirconiul este biocompatibil (tolerat de organismul uman), nu corodează, este alb precum culoarea naturală a dinților, ceea ce ajută la obținerea unei estetici excelente. De altfel, acesta se remarcă prin rezistența sa și prin posibilitatea de a se prelucra computerizat, ceea ce elimină riscul de a se produce erori. Deși sunt o descoperire recentă, acestea sunt preferate de medicii stomatologi datorită proprietăților estetice și a posibilității de a elimina metalul la nivelul cavității orale.
  • Coroanele din ceramică pe suport metalic sunt cele mai des întâlnite în clinicile stomatologice din România. Popularitate este redată atât de proprietățile oferite, cât și datorită prețului mai accesibil. Suportul este integral acoperit de ceramică, fără să existe diferențe între restaurarea protetică și dinții naturali restanți. În plus, oferă posibilitatea de a obține o culoare individualizată și eventuale pigmentări pentru un aspect cât mai natural.
  • Coroanele din ceramică pe metale mobile sunt de asemenea utilizate frecvent în stomatologie. Fațetele din ceramică realizate în laborator sunt aplicate pe dinții frontali în cazul problemelor estetice cum ar fi colorațiile severe, malformațiile, închiderea spațiilor interdentare inestetice, fără a fi nevoie de refacerea întregului dinte cum se întâmplă în cazul unei coroane.
  • Reconstituirea corono-radiculară (pivotul) este un dispozitiv medical realizat în laborator indicat în cazul dinților cu distrucție coronară mare pentru a asigura sprijinul viitoarei coroane de acoperire.
  • Protezele dentare scheletate și acrilice, parțiale sau totale se indică în cazul arcadelor dentare cu dinți restanți puțini la număr sau edentate complet, când nu mai există posibilitatea realizării restaurărilor fixe. Acestea se pot sprijini numai pe suportul muco-osos (gingie și os).

 

 

 

La Grant Dent oferim servicii de tratare si prevenire pentru toate afecțiunile gingivale, pentru ca dvs. să vă păstrați un zâmbet sănătos și natural.

Articole similare